2016. szeptember 19., hétfő

New York kávéház (Kolozsvár)



A kolozsvári New York kávéház (jelenleg Continental szálloda) a város főterén, a Jókai utca és az Egyetem utca sarkán álló műemlék épület. A romániai műemlékek jegyzékében a CJ-II-m-B-07436 sorszámon szerepel.

A 19. század második felében az épület helyén az egyemeletes, klasszicista Nemzeti Szálló állt. Ezt 1894-ben lebontották és Pákey Lajos tervei alapján 1894-95-ben épült fel az új eklektikus stílusú szálloda és kávéház, amelynek megnyitáskor 65 szobája volt. Ez volt az első villannyal világított épület a városban; az elektromosságot a szálloda saját áramfejlesztője biztosította. A szálloda első bérlője a budapesti Steier és Gálos cég volt, akik magukkal hozták a szintén általuk bérelt budapesti New York-palota monogramos felszereléseit és berendezését. A bérlő 1912-től Fészl József volt, aki központi légfűtést, fürdőket, telefont, fedett és fűtött téli tekepályát és francia konyhát kínált a vendégeknek.

Az 1912-ben elhunyt báró Horváth-Inczédy Ödönné Rhédey Johanna a tulajdonát képező New York szállodát a Rhédey palotával együtt a Debreceni Református Kollégiumra hagyta, hogy az "Gróf Rhédey János Alapítvány" elnevezéssel kezelje őket, de kikötötte, hogy két leánya és azok leszármazói három generáción át haszonélvezeti joggal rendelkezzenek.

1899. január 10–12-én a szállodában rendezték meg az amatőr fényképészek első kolozsvári kiállítását.

A szálloda kezdettől fogva a város irodalmi életének a színhelye volt. Kolozsvári útjai alkalmával Jókai Mór is itt szállt meg. A két világháború között híres törzsvendégei voltak Áprily Lajos, Balogh Edgár, Dsida Jenő, Gaál Gábor, Hunyady Sándor, Kuncz Aladár.


Az 1950-es években átmenetileg diákszállónak használták az épületet, 1960 óta ismét szállodaként üzemelt. Az épületet 2005-ben eladták, a szálloda és az étterem bezárt.

Forras : itt







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése